Każdego dnia na świecie, pod najróżniejszymi postaciami spożywane są niezliczone ilości pizzy. 9 lutego jest dla fanów tego wyjątkowego dania dniem szczególnym, to właśnie na początku drugiego miesiąca każdego roku na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ten wyjątkowy placek wywodzi się z greckiej pity, z kolei znana nam obecnie forma pochodzi (a jakżeby inaczej), z Włoch a konkretnie z Neapolu. To właśnie tam około 500 lat temu, nałożono na jej wierz kawałki sera, skroplono oliwą i obłożono najrozmaitszymi ziołami. Co ciekawe król Sycylii i Neapolu – Ferdynand I Burbon, w pizzy zakochał się od pierwszego wejrzenia. Była to miłość tak wielka, że w tajemnicy przed królewskim rodem, przebierał się za chłopa, by wymknąć się do pizzerii. Na szczęście kolejnych pokoleń włoskich władców, jego następca z pizzy uczynił jedno z głównych dań dworu królewskiego. Najbardziej popularna pizza – Margherita została stworzona na część Królowej Małgorzaty. Jej składnikami oprócz oczywiście ciasta, były mozzarella (koniecznie ta wytworzona z mleka bawolego), a także aromatyczna bazylia. Sama królowa, tak bardzo zachwycona podanym jej posiłkiem, porównała delikatność pizzy do delikatności jedwabiu.
Czy wiesz, że…
- W prawdziwych włoskich pizzaioli pizza wypiekana jest w 480 °C i powstaje w zaledwie 90 sekund?
- Prawdziwa włoska, neapolitańska pizza jest zdrowa? Jej podstawę stanowią węglowodany złożone, a dodatki pełnowartościowe źródło białka (mozzarella) oraz naturalne przeciwutleniacze (pomidory)?
- Pizza została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO?
- Najdłuższą pizzę stworzono we włoskim mieście Massa, jej długość liczyła aż 405 metrów!
- W Stanach Zjednoczonych sprzedaje się ponad 350 kawałków pizzy na sekundę.
- Największą pizzę na świecie przygotowano w RPA, do jej stworzenia zużyto między innymi: 4 tys. kilogramów sera, czy niespełna 2 tys. kg sosu pomidorowego. Pizza ważyła ponad 12 ton.
Pizza jest uznawana za danie niezdrowe, które spożywane w sporych ilościach może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Wystarczy jednak kilka prostych tricków, dzięki którym to danie stanie się pełnowartościowym i cały czas bardzo smacznym posiłkiem. Mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą, sos pomidorowy można wykonać samemu, wystarczy pomidory(a), zblendować z ulubionymi dodatkami. Warto postawić na warzywa, a tłustsze mięso zastąpić np. drobiowym. Doskonałym pomysłem może być także stworzenie pizzy, której spodem będzie kalafior! Dieta nie zawsze musi oznaczać wyrzeczenia, dlatego przedstawiamy jej alternatywę!
Neapolitańska pizza na cieście z kalafiora
Składniki na ciasto:
- Kalafior – 1 sztuka
- Jaja kurze całe – 1 sztuka
- Parmezan – 50g
Składniki na sos pomidorowy:
- Pomidor – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 8ml (łyżeczka)
- Czosnek – 1 ząbek
- Zioła
Dodatki:
- Mozzarella – 120g
- Świeża bazylia
Sposób wykonania (25minut):
- Pomidory pokrój w drobną kostkę i razem z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami duś na patelni (do redukcji wody), od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos wymieszaj z oliwą z oliwek.
- Kalafior ugotuj, a następnie zmiksuj przy użyciu blendera – powstałą pulpę odsącz z wody. W misce wymieszaj pulpę kalafiorową, jajko oraz drobno starty parmezan.
- Wyrobioną masę rozłóż na skropionym oliwą papierze do pieczenia na kształt pizzy.
- Sam spód umieść w nagrzanym do 180-200°C piekarniku na 8-12 minut, aż brzegi lekko się zarumienią.
- Ostrożnie wyciągnij spód i rozsmaruj na nim przygotowany sos pomidorowy, a także posyp startą mozzarellą – piecz w tej samej temperaturze kolejne 10 minut.
- Upieczoną pizzę udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Jeden kawałek pizzy (1/8) zawiera niecałe 100kcal* ! Smacznego !!!
*Wartości mogą się różnic w zależności od użytych składników/dodatków oraz wielkości i grubości dania. Podane wartości dotyczą ciasta o średnicy 30cm i grubości 1cm, a także dodatków wyłącznie przedstawionych w opisie.
Jeśli Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe, zgubić zbędne kilogramy, a przede wszystkim lepiej zrozumieć to, co, kiedy, jak powinieneś jeść, wejdź na stronę https://www.urovita.pl/poradnia-dietetyczna/. Dietetyk kliniczny, psychodietetyk – mgr Sandra Błaszczyk przyjmuje Pacjentów w budynku zlokalizowanym przy ul. Strzelców Bytomskich 11 (Budynek 3b) w Chorzowie. Na miejscu można przeprowadzić nie tylko analizę składu ciała, ale także m.in. zaplanować miesięczną kurację, w skład której wchodzą zarówno wizyty kontrolne, jak i przygotowanie kompleksowego jadłospisu. Razem zadbajmy o Twoje zdrowie!