Ogólne wskazówki żywieniowe dla pacjentów nowotworowych:
- Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana oraz różnorodna, aby pokrywać dobowe zapotrzebowanie energetyczne oraz dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych,
- Spożywać należy mniejsze ilości posiłków w określonych odstępach czasowych – 4-5 posiłków (w tym 3 posiłki główne oraz 2 przekąski) co 3-4h,
- Do przyrządzania posiłków należy wybierać produkty:
- Świeże, naturalne, nieprzetworzone,
- Bez dodatku cukru, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego,
- Zawierające jak najmniej soli,
- Bez dodatku aromatów dymu, sztucznych barwników, konserwantów, regulatorów kwasowości,
- Potrawy należy przygotowywać technikami obróbki kulinarnej takimi jak: gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii. Unikać natomiast należy: smażenia, duszenia z obsmażaniem, tradycyjnego grillowania,
- Podstawę posiłków stanowić powinny węglowodany pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych, np. ciemne pieczywo i makarony, grube kasze, dziki ryż czy płatki owsiane. W przypadku wystąpienia dolegliwości gastrycznych spożywać należy drobne kasze i makarony, jasne pieczywo oraz biały ryż.
- Należy spożywać surowe warzywa i owoce. W przypadku wystąpienia dolegliwości gastrycznych należy zwiększyć strawność produktów poprzez ich gotowanie, rozdrabnianie (np. na tarce), przecieranie, blanszowanie,
- Nie zaleca się w okresie intensywnej terapii spożywania suchych nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja, cieciorka, ciecierzyca),
- Spożywać należy min. w trzech posiłkach produkty będą źródłem pełnowartościowego białka, np. ryby morskie (dorsz, mintaj, sola, łosoś, halibut), chude mięso (kurczak, indyk, mięso z królika), jaja, sery twarogowe, jogurty, kefiry, mleko. Produkty białkowe należy równomiernie rozkładać między posiłkami,
- Spożywać należy produkty będące źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, takie jak: oleje roślinne (rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), orzechy, awokado, siemię lniane i ryby morskie,
- Zaleca się spożywanie niewielkich ilości napojów wody przegotowanej i/lub niskozmineralizowanej niegazowanej wody mineralnej. Unikać należy spożywania napojów gazowanych, oranżady oraz nektarów, napojów i wód smakowych. Ograniczyć należy spożycie mocnej kawy i herbaty. Ilość rekomendowanych płynów uzależniona jest od sprawności nerek i pęcherza moczowego.
Produkty, których w diecie należy unikać (w trakcie oraz po zakończonym leczeniu):
- marynaty, produkty wędzone, konserwy, wędliny,
- kostki rosołowe, zupy i sosy w proszku, przyprawy z glutaminianem sodu,
- podroby, smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina, kaczka, gęś),
- potrawy typu fast-food,
- chipsy, słone paluszki, solone orzechy, frytki,
- sery żółte, topione, typu feta, mleko skondensowane,
- margaryny utwardzane stosowane do pieczenia,
- napoje gazowane, wody wysokozmineralizowane,
- cukier, słodycze, pieczywo cukiernicze,
- suche nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, groch, fasola),
- grzyby suszone, pieczarki, kiszonki,
- skorupiaki,
- alkohol.
W przypadku wystąpienia nietolerancji laktozy (kurczliwe bóle brzucha, wzdęcia, biegunka) okresowo wykluczyć z diety należy surowe mleko, kefiry oraz sery z niepasteryzowanego mleka.
Szczegółowe zalecenia, uzależnione od stanu zdrowia i indywidualnych dolegliwości pacjenta zostaną wydane po konsultacji z dietetykiem.
W razie pytań zapraszamy do konsultacji z dietetykiem oraz przesyłania pytań drogą mejlową na adres: dietetyk@urovita.pl .