KAMICA SZCZAWIANOWO-WAPNIOWA
Kamica ta powstaje głównie w efekcie nadmiernej ilości szczawianów lub kwasu szczawiowego w moczu, jednakże może być spowodowana także chorobami zapalnymi jelit, resekcją jelita, nadmiarem witaminy C oraz niedoborem witaminy B6 w organizmie, a także zaburzonym wydalaniem jonów wodorowych przez nerki.
W odmianie tej kamicy należy:
- Ograniczyć spożycie produktów z dodatkiem soli kuchennej i przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu;
- Zwiększyć spożycie produktów zawierających: magnez, cytryniany oraz fosforany;
- Zwiększyć spożycie płynów, do minimum 2l na dzień;
- Ograniczyć spożycie białka zwierzęcego.
Produkty zalecane | Produkty zalecane w ograniczonych ilościach | Produkty przeciwwskazane |
Duża ilość płynów | Mleko i jego przetwory | Szpinak, szczaw, rabarbar |
Soki owocowe / cytrusowe | Śliwki, agrest | Boćwina, suszone figi |
Produkty zbożowe z pełnego ziarna | Cukier | Czekolada i kakao |
Pozostałe warzywa, ogórki, cebula, kukurydza | Ziemniaki, marchew, buraki, groch, pomidory, nasiona roślin strączkowych | Mocna herbata i naturalna kwa |
Masło | Mięso i jego przetwory, ryby i jaja | Konserwy mięsne / rybne |
Orzechy | Kiszonki | |
Warzywa zielone liściaste i kapustne | Koncentraty do zup i sosów | |
Ostre przyprawy oraz te z dodatkiem glutaminianu sou |
Przykładowy jadłospis:
- Śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi; jajecznica na parze z pomidorami; pieczywo z masłem; herbata;
- II śniadanie: sałatka owocowa;
- Obiad: zupa koperkowa z kaszą manną; kasza gryczana z ćwikłami i duszonymi zrazami cielęcymi; woda mineralna niegazowana;
- Podwieczorek: kisiel truskawkowy z biszkoptami;
- Kolacja: kanapki z pastą rybno-jarzynową; herbata;
- Przed snem: herbata z melisy.
KAMICA FOSFORANOWO-WAPNIOWA
Kamica ta powstaje głownie w moczu zasadowym w efekcie odkładania się złogów fosforanu wapnia. Wymieniowy odczyn może być skutkiem zakażenia niektórymi bakteriami, rozkładającymi mocznik na amoniak oraz dwutlenek węgla.
W odmianie tej kamicy należy:
- Ograniczyć spożycie soli kuchennej;
- Ograniczyć spożycie produktów bogatych w: fosforany, wapń i szczawiany;
- Zwiększyć spożycie produktów bogatych w: magnez, cytryniany;
- Zwiększyć spożycie płynów, do minimum 2l na dzień;
- Zwiększyć spożycie produktów zakwaszających organizm.
Produkty zalecane | Produkty zalecane w ograniczonych ilościach | Produkty przeciwwskazane |
Duże ilości płynów | Ziemniaki i pozostałe warzywa | Alkaliczne wody mineralne |
Produkty zakwaszające – mięso, ryby, wędliny, pieczywo | Pozostałe owoce | Nasiona roślin strączkowych |
Gruboziarniste kasze i makarony | Mleko i jego przetwory, sery podpuszczkowe, jaja | Szpinak, szczaw, rabarbar |
Masło | Czekolada i kakao | |
Miód | Mocna herbata i naturalna kawa | |
Soki i owoce cytrusowe | Przetwory solone i przyprawy z glutaminianem sodu |
Przykładowy jadłospis:
- Śniadanie: bułka z masłem i miodem; kawa zbożowa z mlekiem;
- II śniadanie: sałatka owocowa;
- Obiad: zupa żurek z ziemniakami; potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami; gotowane buraczki; woda mineralna niegazowana;
- Podwieczorek: kisiel cytrynowy z biszkoptami;
- Kolacja: grahamka z masłem; parówka cielęca z ketchupem; herbata
- Przed snem: herbata z melisy.
KAMICA MOCZANOWA
Kamica ta powstaje głównie w wyniku stosowania przez długi okres czasu diety bogatopurynowej, gdzie złogi powstają z kwasu moczowego, który prawidłowo znajduje się w stanie rozpuszczonym. Kamienie powstają w kwaśnym moczu, którego pH wynosi poniżej 5,3.
W odmianie tej kamicy należy:
- Ograniczyć spożycie związków purynowych, pochodzących z pożywienia;
- Ograniczyć spożycie białka do 40/50g / dobę
- Zwiększyć spożycie płynów, do minimum 2l na dzień;
Wskazana jest dieta mleczno-jarska w celu alkalizacji moczu, a tym samym rozpuszczenia kamieni.
Produkty zalecane | Produkty zalecane w ograniczonych ilościach | Produkty przeciwwskazane |
Duże ilości płynów, w tym wody mineralne | Pozostałe gatunki mięs – tylko gotowane (100-150g / dobę) | Podroby |
Warzywa i owoce, w szczególności cytrusy | Ryby | Baranina, wieprzowina |
Ziemniaki | Produkty zbożowe | Śledzie, sardynki, szproty, kawior |
Mleko i sery twarogowe | Czekolada i kakao, orzechy | |
Miód i cukier | Mocna herbata i naturalna kawa | |
Wywary mięsne i rybne | ||
Rośliny strączkowe, grzyby |
Przykładowy jadłospis:
- Śniadanie: sałatka jarzynowa; bułka pszenna z masłem; herbata z cytryną
- II śniadanie: jogurt naturalny z kawałkami owoców;
- Obiad: zupa pomidorowa z ryżem; jajko sadzone z ziemniakami; surówka z pomidora, ogórka i sałaty; woda mineralna niegazowana;
- Podwieczorek: kisiel cytrynowy z biszkoptami;
- Kolacja: kanapki z pastą twarogową i papryką; herbata
- Przed snem: herbata z brzozy.
KAMICA FOSFORANOWO-MAGNEZOWO-AMONOWA
Kamica ta powstaje w moczu alkalicznym, w wyniku zakażenia układu moczowego bakteriami produkującymi enzym – ureazę.
Ograniczyć należy spożycie potraw i produktów, które są źródłem fosforanów, jak na przykład sery dojrzewające i topione, mleko i jaja, mięso i jego przetwory, podroby, ryby, konserwy, produkty zbożowe gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, kakao i czekolada oraz orzechy. W szczególnych przypadkach zaleca się zwiększyć spożycie owoców i powstających z nich soków cytrynowych oraz warzyw bogatych w magnez, jak na przykład kukurydza.
KAMICA CYSTYNOWA
Ograniczyć należy spożycie potraw i produktów, które są źródłem aminokwasu siarkowego (cystyny), czyli wszystkie produkty nabiałowe, zwiększyć natomiast należy ilość wypijanych płynów do dwukrotnej objętości podstawowego zapotrzebowania oraz spożycie produktów będących źródłem witaminy B6, w szczególnych przypadkach lekarz zalecić może suplementację ów witaminy.
KAMICA KSANTYNWA
Kamica ta powstaje w wyniku gromadzenia się w nadmiarze w moczu zasady purynowej – ksantyny. Stosowana dieta powinna być mleczno-jarska ze zwiększoną dobową ilością wypijanych płynów.